Bu makalemizde karaciğer yağlanmasına sebep olan günlük yaşantımızın ve tükettiğimiz gıdaların olumsuz etkilerini paylaşacağız.
Karaciğer yağlanması Tıb dilinde ‘Hepatosteatoz’ ve “ Steatoz” olarak bilinir ve karaciğer hücrelerinde çeşitli nedenlerden dolayı fazla yağ birikmesiyle meydana gelir. Normalde karaciğer hücrelerinde az bir miktarda yağ bulunabilir ve bu durum karaciğerde herhangi bir hasara yol açmaz. Ancak yağlanmanın normalden fazla olmasının sebepleri yaşam sartlarımızın aşırı stresli olması ve strese dayalı iştahsızlık ve düzensiz gıda tüketimi.Bilinçsiz bir şekilde karaçiğere dokunun tükettiğimiz gıdalar (aşırı yağlı kızartmalar,açı,turşu,asitli içeçekler kola,fanta vb,glikoz,margarin,) karaciğerde fonksiyonel ve yapısal değişikliklerin ortaya çıkmasına yol açar. Yağlanma sonucu karaciğer genişler ve organlarda baskı oluşmasıyla çeşitli belirtiler ortaya çıkar.(Egzama,mantar,kaşıntı,sedef,sivilce,basur) Karaciğer yağlanmasının tedavisinde erken teşhis çok mühimdir. Bu sağlık sorunu şayet tedavi edilmez ve ilerlerse siroz hastalığına hatta karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
KARAÇİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ
Karaciğer yağlanması ilk safhalarda hiç bir belirti vermeyebilir. Ancak yağlanma ilerledikçe karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına bağlı belirtiler ortaya çıkacaktır.
Karaciğer yağlanmasında en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır;
Halsizlik, bitkinlik, kendini yorgun hissetme
Midede şişkinlik ve hazımsızlık
Ciltte çeşitli problemler (Örneğin; ciltte görülen kızarıklık,kaşıntı,sivilce,mantar)
Mide bulantısı
Baş ağrısı
Gözlerde kızarma ve sararma
Kilo ve güç kaybı
Nefes ve vücut kokusu
Hafıza bulanıklığı, dikkat eksikliği, zihin karışıklığı
Vücut ısısında yükselme
Hemoroid sorunu
Karaciğer bölgesinde ağrı
Hafızanın zayıflaması, unutkanlık
İştahsızlık
Koltuk altı ve boyun kısmında renk değişimi
Karın ağrısı
Zihin bulanıklığ
KARACİĞER YAĞLANMASININ NEDENLERİ
Yanlış beslenme alışkanlıkları (Şeker ve yağ açısından zengin, protein açısından fakir bir beslenmede ve aşırı baharatlı,yağlı,acı gıdalar,asitli içecekler,kola,fanta vb.margarin ve A vitamini alımı da karaciğer yağlanması yapabilir.)
Marketlerde satılan abur cuburun, doğal olmayan besinlerin bol bol tüketimi
Hareketsiz yaşam
Alkol kullanımı: Alkol karaciğerin yağ asitlerini parçalamasını zorlaştırır. Parçalanamayan yağ asitleri karaciğerde depolanır.
Bazı ilaçlar (kortizon içeren ilaçlar, östrojen ilaçları vb ilaçar) karaciğer yağlanmasına yol açabilir.
Şok diyetler yapmak, çok hızlı kilo kaybı yaşamak
Yaşlanma
Obezite aşırı şişmanlık
Damar yolu ile uzun süreli beslenme
Diyabet (Özellikle Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanmasına neden olabilen bir hastalıktır.)
İnsülin direnci
Yüksek tansiyon
Genetik
Hamilelik
Fazla yağ ve karbonhidrat tüketimi
Aşırı A vitamini alımı
Hormonal hastalıklar
Bazı bakteri ve virüsler: Bazı enfeksiyonlar karaciğeri yağ tutmaya uyarabilir.
Yüksek kalorili gıdalarla beslenmek karaciğerin iş yükünü artırır, verimli işlenemeyen bileşenler ve karaciğerin zorlanması karaciğer yağlanmasına neden olur.
KARACİĞER YAĞLANMASININ TEDAVİSİ İÇİN UZMAN DOKTORLARDAN ÖNERİLER
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün karaciğer yağlanmasının tedavisine yardımcı olmak için şu önerilerde bulunuyor;
Her gün en az 45 dakika düzenli ve tempolu yürüyüşe çok özen gösterin. Düzenli, tempolu yürüyüş yağlanmanın önemli ölçüde gerilemesine yardımcı oluyor.
Kendinize kırmızı etten fakir, balık eti, sebze ve meyveden zengin, tahıl ve süt ürünlerini içeren bir beslenme programı belirleyin. Hamur işlerinden, unlu ve şerbetli tatlılardan, abur cuburdan uzak durun.
Vücutta karaciğer yağlanmasının azaltılması için yapılması gereken önemli bir diğer nokta da günlük beslenmenizde antioksidan madde miktarının arttırılmasıdır. Değişik renkte meyve tüketmeye özen göstererek çeşitli antioksidan maddelerin alımını arttırabilirsiniz.
Alkol, karaciğere en çok zarar veren etmenlerden biridir. Alkol kullanımı sonucunda vücutta biriken toksinler, karaciğer hücrelerine zarar vererek ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle karaciğerin sağlığı için alkol tüketiminin bırakılması gerekmektedir.
İBRAHİM SARAÇOĞLU KARACİĞER YAĞLANMASINI GEÇİRMEK İÇİN MAYDANOZ LİMON SUYU KÜRÜ NASIL YAPILIR?
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, karaciğer yağlanmasına karşı sabahları maydanoz-limon kürü tavsiye ediyor. İlk 15 günden sonra ikinci on beş günde, akşamları da lavanta kürü yapmanızı öneriyor. İbrahim Saraçoğlu Maydanoz Limon Kürü şöyle yapılır; Onbeş-onaltı adet maydanoz sapını ve gövdedeki saplarını blendırın içine atın. Üzerine, yeni taze sıkılmış iki yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Yaklaşık yarım bardaktan biraz fazla klorsuz su ilave edin, klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe su da olur ve blendırı bir-iki dakika çalıştırın. Sonrasında karışımı bardağa boşaltın ve sabah kahvaltısından onbeş dakika önce aç karına için. Her defasında maydanoz-limon kürünü taze olarak hazırlayın. Her sabah onbeş gün buyunca maydanoz-limon kürünü uygulayınız ve sonrasında beş gün ara veriniz. Beş gün aradan sonra 15 gün, sabahları maydanoz-limon kürü, akşamları ise lavanta kürü uygulanır. Yani (15 gün maydanoz-limon kürü)+ 5 gün ara + (sabahları maydanoz-limon, akşamları lavanta kürü) İbrahim Saraçoğlu Lavanta kürü Yaklaşık bir su bardağı yani 150-200 mi klorsuz su bir cezvede kaynatılır. Su kaynamaya başladıktan sonra, suyun içine bir tatlı kaşığı lavanta ilave edilir. Ağzı kapalı olarak toplam sekiz dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Sekiz dakika tamamlanınca ocaktan indirilir ve ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülür. Lavanta kürünün içilmesi için en uygun zaman yatmadan yarım saat öncesidir. Ama akşam yemeklerinden en erken iki saat sonra da yudum yudum içilebilinir. Her seferinde kürler taze olarak hazırlanmalıdır. Dönem dönem yılda birkaç kez hastalığın seyrine göre kürü tekrarlayabilirsiniz.
İBRAHİM SARAÇOĞLU KARACİĞERİ YENİLEYEN VE KARACİĞERE BAĞLI HASTALIKLARI GEÇİREN BİTKİSEL KÜR TARİFLERİ.
Malzemeler
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
5-6 damla limon suyu
5-6 dal maydanoz
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirip sıvı kıvamına getirin ve sabahları aç karnına içiniz. Bu kürü 15
gün uygulayın 1 hafta ara verin 1 haftanın ardından 15 gün daha uyugulayın.Toplam 1 aylık kürü tamamlayınız.